9 juli 2024

zonnepark Sunspace geopend

74.000 zonnepanelen, met een vermogen van 46 MWp, leveren vanaf nu jaarlijks zo’n 43 miljoen kilowattuur zonnestroom op. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van 17.000 huishoudens. Met deze duurzame energie wordt ruim 18.000 ton CO2 uitstoot vermeden. HVC realiseert hiermee haar grootste zonnepark tot nu toe en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een energieneutrale gemeente Noordoostpolder.

v.l.n.r. wethouder van Amersfoort - gemeente Noordoostpolder, Peter Kersten - Koninklijk NLR, Arjan ten Elshof – HVC, Jaap de Zeeuw - SENF en Joost Hakkaart – DNW

lokale samenwerking

Initiatiefnemers Stichting Energieneutraal Noordelijk Flevoland (SENF) en energie- en grondstoffenbedrijf HVC vierden deze mijlpijl met alle belangrijke samenwerkingspartners. Het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), de Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW), NWB Bank, de aannemers, gemeente Noordoostpolder en uiteraard de omwonenden van zonnepark Sunspace. “Door onze kennis van complexe zon- en windprojecten te combineren met de kennis van onze lokale partners, ondersteunen wij onze aandeelhouders met het invullen van hun duurzaamheidsopgave” geeft Arjan ten Elshof aan, directeur Duurzame Energie bij HVC. Wethouder van Amersfoort, gemeente Noordoostpolder: “Zonnepark Sunspace gaat een mooie bijdrage leveren aan onze lokale klimaat doelstellingen.”

ontwikkeling zonnepark Sunspace

Filmbestand
Play video

Bekijk de video

/

bestaande netaansluiting 

Uniek is dat het nieuwe zonnepark gebruik maakt van de bestaande netaansluiting van de DNW, op het terrein van NLR. De netaansluiting wordt gedeeld met meerdere gebruikers en zo wordt slim gebruik gemaakt van bestaande netinfrastructuur. Een nieuwe aansluiting is niet nodig, waardoor er minder beslag wordt gelegd op de op de beperkte capaciteit bij de netbeheerders. 

 

inwoners profiteren mee 

Naast het opwekken van duurzame energie, streeft HVC ernaar om als publiek bedrijf met haar projecten ook een positieve bijdrage te leveren voor de natuur, de omgeving en de inwoners. “Inwoners denken mee, participeren en profiteren financieel mee van de opbrengsten van het park” zegt ten Elshof. Bij zonnepark Sunspace gebeurt dat op de volgende manieren: 

  • Het zonnepark levert een jaarlijkse bijdrage aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Noordoostpolder.  

  • Als het zonnepark winst maakt, gaat er een bijdrage naar de SENF. Hiermee gaat de stichting lokale projecten voor inwoners in de polder realiseren. 

  • Omwonenden kunnen investeren in het zonnepark via obligaties met een vaste rente. 

 

zonnepark dat opgaat in het landschap 

Het zonnepark met ongeveer 250.000 m2 aan zonnepanelen, ligt op het terrein van NLR. Michel Peters, CEO van het Koninklijke NLR: “Er zijn forse veranderingen nodig om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Onze focus ligt daarom op het verduurzamen van de luchtvaart, maar daar houdt het uiteraard niet op. Het is mooi dat we met zonnepark Sunspace bijdragen aan de energietransitie in Nederland”. 

In het ontwerp van het zonnepark is zorgvuldig rekening gehouden met de inpassing in het landschap, de natuur en de omwonenden. Hierdoor worden de zonnepanelen zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken. En de brede oevers en groenstroken leveren extra leefomgeving op voor kleine dieren, vogels en insecten. 

Sunspace luchtfoto
Close
Sunspace luchtfoto